Blog

Hiv-preventie door Project Safe Suriname van Vereniging AANEEN

Vereniging AANEEN
Vereniging AANEEN

1 op de 50 mensen kampt in Suriname met het Hiv-virus. Een dodelijk virus, als dit niet tijdig wordt behandeld met AIDS-remmers.
In 2006 luidde de Nederlandse media i.s.m. internist Sven Danner de noodklok hierover, daar Nederland en Suriname onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Dit kwam vereniging AANEEN ter ore, vrijwel tegelijkertijd met het slechte bericht dat de hardwerkende stichting ‘Maxi Linder’ te Paramaribo, vanwege geldgebrek haar pand uit zou worden gezet.
De Maxi Linder Stichting die zich hard maakte voor het doorbreken van de taboesfeer rondom Hiv en hulp daarvoor bood aan de kwetsbaren in de Surinaamse maatschappij, had zelf moeite het hoofd boven water te houden.
Dit was voor AANEEN het startsein om daadwerkelijk bij te dragen aan de Hiv-preventie en te gaan samenwerken met de Maxi Linder Stichting.
Naast het versturen van praktische hulpmiddelen en voorlichtingsmateriaal, werd de nadruk gelegd op het opsturen van condooms en plaatsen van condoomautomaten, zodat veilig vrijen met name voor de jeugd vergemakkelijkt werd.
Ook kon het werk van de Maxi Linder Stichting in ieder geval voortgezet worden.

Deze aanpak van AANEEN is gestoeld op de bewezen effectiviteit hiervan in buurland Brazilië.
Waar door consequente voorlichting en verdelen van gratis condooms het Hiv-cijfer daalde.

Er volgden meer samenwerkingen:
Zo werden o.a. Suriname Men United en Stichting Lobi, partner van AANEEN.
Dit geheel in de lijn van de doelstelling van vereniging AANEEN, want de naam AANEEN betekent ‘verbinding’.
Door zoveel mogelijk verbindingen aan te gaan, bereik je meer.
Voor AANEEN is het belangrijk dat mensen met elkaar verbonden zijn, zodat ze elkaar de helpende hand kunnen reiken.

Anno 2017 beschikt AANEEN over het Hiv-rapport Suriname over de afgelopen 10 jaar, waaruit blijkt dat de tot nu toe bekende cijfers stabiel zijn. Hier plaatst AANEEN de kanttekening bij dat Hiv-testen niet verplicht is in Suriname, dus het resultaat van het onderzoek geldt niet voor de gehele bevolking. Zeker in bepaalde gebieden in Suriname heersen er helaas nog mythes over Hiv en worden er niet-effectieve behandelmethodes ingezet.

De doelstelling van AANEEN voor dit speciale project is Hiv-preventie in Suriname door constante bewustzijn te creëren over Hiv. Dit doet AANEEN i.s.m. de lokale organisaties die letterlijk en figuurlijk het veld ingaan.
Door middel van het verstrekken van de praktische preventiematerialen: mannen- en vrouwencondooms. Ook horen er op zoveel mogelijk publieke plaatsen condoomautomaten te hangen, waar iedereen voor de kostprijs, anoniem, condooms kan kopen.
Het zichtbaar houden van deze condoomautomaten in het straatbeeld, helpt het taboe rondom veilig vrijen doorbreken.

Vereniging AANEEN doet haar werk met behulp van de contributie van haar 1000+ leden, die zich vrijwillig inzetten met mankracht, kennis en/of financiële steun.

In de westerse Wereld wordt aangegeven dat het Hiv-vaccin niet eerder dan in het jaar 2030 uitontwikkeld zal zijn.
Daar Hiv nog steeds levens opeist in met name niet-westerse landen als Suriname, blijft het noodzaak deze ziekte zoveel mogelijk te voorkomen.

AANEEN verwelkomt u graag als ondersteunend lid!
Aanmelden kan via deze link : http://verenigingaaneen.nl/aaneen-er-worden/
Voor meer informatie over het project ‘Safe Suriname’ van AANEEN : http://verenigingaaneen.nl/projecten-aaneen/safe-suriname-2020/