Blog

Surinaamse Marrongemeenschap krijgt stuk grond in West-Afrika

Surinaamse Marrongemeenschap krijgt een stuk grond in Togo
Historische primeur: Surinaamse Marrongemeenschap krijgt een stuk grond in Togo

Op zaterdag 29 oktober vindt in Utrecht een culturele ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van de Surinaamse Marrongemeenschap in Nederland en Ekue Leopold Messan van de Stichting Togo Tourism & Development. De bijeenkomst is bedoeld als bekrachtiging van een historisch feit: de Surinaamse Marrons krijgen voor het eerst in hun geschiedenis de beschikking over een stuk grond in West-Afrika.

Ekue Leopold Messan organiseerde eerder dit jaar een rootsreis door Togo en Benin voor Nederlanders met Afrikaanse wortels. Percussionist André Mosis, een van de deelnemers aan deze reis, heeft de cultuur en geschiedenis van de Marrons van binnenuit meegekregen. Marrons zijn nazaten van opstandige Afrikanen die in de periode van de slavernij de Nederlandse plantages ontvluchtten om in het ontoegankelijke binnenland van Suriname hun eigen gemeenschappen te stichten. Die gemeenschappen wisten door de eeuwen heen hun Afrikaanse karakter te behouden.

Tijdens de rootsreis heeft Ekue Leopold Messan het plan opgevat om de Surinaamse Marrons een stuk grond te doneren. Als zoon van een traditionele leider in het zuiden van Togo heeft Messan medezeggenschap over het grondgebied van zijn gemeenschap. Door een stuk land af te staan aan de Marrons, krijgen de nazaten van de tot slaaf gemaakten letterlijk weer voet aan de grond in West-Afrika.

André Mosis: “Vierhonderd jaar geleden maakten de Marrons deel uit van West-Afrika. Door de slavenhandel is er geografisch een grote afstand ontstaan. Het stuk land dat door het volk van Leopold gedoneerd is, is een middel om weer dichterbij elkaar te komen.” Zo wordt de cirkel van de slavernijgeschiedenis in symbolische zin weer rondgemaakt.

De ontmoeting met de Marrongemeenschap wordt omlijst door een cultureel programma.

Locatie: Sophies Palace (Spiegelzaal)
Adres: Bemuurde Weerd OZ 13, 3514 AN Utrecht
Datum: 29 oktober 2016
Tijd: 14.00 tot 18.00 uur
Toegang: vrij