Blog

Suriname Plantages – Archief historische gegevens en familienamen

Suriname Plantages Suriname Plantages is een nieuwe website met informatie over alle Surinaamse plantages die Suriname kent en heeft gekend. De site verzamelt informatie uit online bronnen en literatuur. De informatie komt uit openbare bronnen en wordt middels de site makkelijker beschikbaar gemaakt voor het publiek.

Er is een lijst met bijna 900 plantagenamen. Sommige plantages zijn van naam veranderd, daarom komen ze meerdere malen voor op de website. Uit antieke bronnen zoals de “Surinaamsche Almanakken” is informatie over de verschillende plantages gehaald. Te denken valt aan: de ligging van de plantage, de grootte en de eigenaar. Plantages werden ingetekend op landkaarten, deze kaarten zijn online beschikbaar. De site vermeldt welke kaarten er zijn en waar u ze kunt vinden.

Na de emancipatie van 1863 (afschaffing van de slavernij) kregen de ex-slaven een achternaam toebedeeld. Deze namen staan ook op de site vermeld en zijn gekoppeld aan de plantagenamen. Hierdoor kunnen nazaten achterhalen waar hun familie vandaan kwam. Deze informatie kan weer gebruikt worden in specifieker onderzoek in de archieven. Ook de nazaten van de plantage-eigenaren kunnen met de informatie hun eigen stamboom verder uitzoeken.

De site is inhoudelijk nog aan verandering onderhevig, omdat steeds meer bronnen worden geraadpleegd. De gebruikte bronnen staan ook vermeld, zodat u ook zelf kunt zoeken naar informatie. Veel oude Surinaamse archieven zijn deels gedigitaliseerd en via de bronnenlijst te vinden op het internet.

SurinamePlantages.com is een zusterproject van Suriname View, we zijn er benieuwd naar uw mening! Kunt u een kijkje nemen op de site en hieronder uw reactie plaatsen? Bij voorbaat dank!