Tessa Leuwsha – Plantage Wildlust

Deel deze pagina


De nieuwste roman van Tessa LeuwshaPlantage Wildlust” brengt ons naar het begin van de twintigste eeuw. Op Plantage Wildlust in Suriname wil Oscar Brouwer een nieuwe start maken als directeur, ver van zijn tirannieke vader in Middelburg. De slavernij is voorbij, contractarbeiders plukken de koffiebessen. Oscar is een stijve, beschaafde man. Via hem ontsnapt ook Janna, zijn modieuze vrouw, aan een beklemmend milieu. Ze hoopt vriendschap te sluiten met Alma, de huishoudster, en verlangt hevig naar een gezin. Wildlust is een wrede plek; tegen de zwarte opzichter Creebsburg kan Oscar nauwelijks op. De vrije arbeider Rudolf bewaart tussen hen een wankel evenwicht. Als Janna een school wil beginnen wordt ze geconfronteerd met Creebsburg en wendt Alma zich van haar af. Algauw beseft Oscar dat hij voor een onmogelijke keuze staat: moet hij zich vermannen en gaan lijken op zijn vader? Of dreigt hij dan alles te verliezen wat hem lief is? Janna en bovenal zichzelf.

In een tijd waar er eindelijk steeds meer aandacht komt voor het koloniale verleden van Nederland, schrijft Tessa Leuwsha een roman die een goed beeld probeert te scheten van het leven in die tijd. Deze keer een kijkje in de periode net na de afschaffing van de slavernij in 1863. Ook meteen aandacht voor de contractarbeiders afkomstig uit India en Java die niet veel beter werden behandeld dan de voormalig tot slaaf gemaakten. Een boek in de traditie van Cynthia McLeod en Albert Helman. Dit boek kan een aanzet zijn tot meer interesse in en begrip over het complexe onderwerp van het slavernijverleden. Het cliche “Wie zijn verleden niet kent, is gedoemd deze te herhalen” is hier van toepassing. Hoe meer we begrijpen over het verleden, des te beter kunnen we de verhoudingen in de huidige maatschappij begrijpen.

Theresa Evelyne (Tessa) Leuwsha (Amsterdam, 1 november 1967) is een Surinaams-Nederlandse schrijfster. Tessa Leuwsha werd geboren uit een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Na het gymnasium volgde zij een opleiding toeristisch management en studeerde Engels. Leuwsha werkte een aantal jaren in de reiswereld en bezocht vele landen. In 1997 verscheen de eerste editie van haar “Reishandboek Suriname”, die tegenwoordig in herziene uitgaven verschijnt onder de titel “Wereldwijzer Suriname”. In 1996 vestigde zij zich als freelance journalist in Suriname, schreef artikelen, columns en boekrecensies voor diverse media, en ondersteunde haar huidige partner bij het oprichten van een toeristisch bedrijf, Wild Coast Expeditions (nu bekend als Access Travel Suriname). Eerder verschenen de volgende boeken van haar hand: De Parbo-blues (2005), Solo, een liefde (2009) en Fansi’s stilte (2015).

“Plantage Wildlust” is verkrijgbaar bij Bol.com, Bookspot en Amazon Nederland. Vooralsnog is het boek (nog) niet verkrijgbaar bij Vaco.

Deel deze pagina

Tessa Leuwsha – Plantage Wildlust


Tessa Leuwsha - Plantage Wildlust
0
Wat is uw reactie?x
()
x