Districten


Brokopondo MeerBrokopondo
Het district heeft als hoofdplaats Brokopondo. Bij de plaats Afobaka ligt het grote Brokopondostuwmeer. Dit meer is aangelegd om de bauxiet-industrie van veel stroom te voorzien. Brokopondo telt zes ressorten: Brownsweg, Brokopondo, Klaaskreek, Kwakoegron, Marchallkreek en Sarakreek.

Commewijne
Op de rechteroever van de Suriname rivier ligt het district Commewijne. De hoofdplaats is Nieuw-Amsterdam bij het gelijknamige fort. Meteen ook de grootste toeristische trekker van dit gebied. De economie draait voornamelijk op landbouw op plantages die zijn ontstaan tijdens de Engelse en Nederlandse kolonisatie. Plantage Mariënburg is daarvan de bekendste met de oude fabrieken waar vroeger suikerriet werd verwerkt.

Coronie
In het Noord-westen van Suriname ligt district Coronie. Een dunbevolkt gebied met als hoofdplaats Totness. Het vruchtbare gebied is vooral bekend van de kokospalmen. Er zijn drie ressorten in Coronie: Johanna Maria, Totness en Welgelegen. In die ressorten liggen veel kleine plaatsen zoals Hague, Hamilton en Novar. Dit zijn (voormalige) plantages.

Marowijne
In het Oosten van Suriname, aan de grens met Frans-Guyana, ligt Marowijne. De hoofdplaats is Albina, gelegen aan de rivier de Marowijne. Economisch gezien is Moengo belangrijk, hier wordt bauxiet gewonnen. Er zijn zes ressorten gelegen in Marowijne genaamd: Albina, Galibi, Moengo, Moengo Tapoe, Patamacca en Wan Hatti.

Nickerie
In het noordwesten, aan de grens met Guyana, ligt het district Nickerie. Nieuw-Nickerie is de hoofdplaats en ook Wageningen is hier gelegen. Rijstbouw is de belangrijkste bron van inkomsten. De visserij en veeteelt is tevens belangrijk voor de inwoners. Er zijn vijf ressorten in Nickerie, genaamd: Groot Henar, Nieuw-Nickerie, Oostelijke Polders, Wageningen en Westelijke Polders.

Para
Dit district is onder andere bekend van de hoofdplaats Onverwacht en het national vliegveld te Zanderij. Para heeft vijf ressorten: Noord-Para, Oost-Para, Zuid-Para, Bigi Poika en Carolina. Para is ook bekend van het recreatie-oord Cola Kreek.

Paramaribo
Het disctrict met de meeste inwoners is Paramaribo. Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. Het district bevat de stad zelf en het gebied ten noorden daarvan. Het district is onderverdeeld in twaalf ressorten: Beekhuizen, Blauwgrond, Centrum, Flora, Latour, Livorno, Munder, Pontbuiten, Rainville, Tammenga, Weg naar Zee en Welgelegen. Bezienswaardigheden zijn onder andere de Sint Petrus en Paulus Kathedraal, Fort Zeelandia en de historische binnenstad (beschermd door UNESCO).

Saramacca
In het midden van het noorden van Suriname ligt het district Saramacca met als hoofdplaats Groningen. De economie draait op landbouw, maar sinds de jaren tachtig ook op olie. Er zijn zes ressorten: Calcutta, Groningen, Jarikaba, Kampong Baroe, Tijgerkreek en Wayamboweg.

Sipaliwini
Het grootste district van Suriname wordt vanuit Paramaribo bestuurd en telt in verhouding een klein aantal inwoners: 28.000. Het gebied is grotendeels ongerept en bestaat uit heuvels en bergen bedekt met regenwoud. Het gebied is ingedeeld in zes ressorten: Boven-Coppename, Boven-Saramacca, Boven-Suriname, Coeroenie, Kabelebo en Tapanahoni.

Wanica
Ten zuidwesten van Paramaribo ligt het district Wanica. Tot 1983 heette dit “District Suriname”. De hoofdplaats is Lelydorp (vroeger Kofidjompo geheten). Na Paramaribo is Wanica het dichtstbevolkte district. Het district is onderverdeeld in zeven ressorten: De Nieuwe Grond, Domburg, Houttuin, Koewarasan, Kwatta, Lelydorp en Saramaccapolder.