Plantage Peperpot

Plantage Peperpot is één van de oudste plantages van Suriname. Vandaag de dag een plek die geschiedenis uitademt en waar de natuur van dichtbij de bewonderen is.

Geschiedenis

In 1692 kwam Simon van Halewijn naar Suriname. Vlak daarna is Peperpot gesticht. De exacte datum is niet bekend. In het Sranan Tongo heet de plantage “pepre patoe”. Er werd begonnen met de teelt van tabak, dit was echter geen succes en men stapte in 1702 over op cacao en omstreeks 1720 op koffie. Tot 1998 is de plantage nog in productie gebleven. Er zijn nog een aantal gebouwen bewaard gebleven:  de directeurswoning, de droogschuur en de koffiefabriek.

Natuurpark

Op dit moment wordt door de Surinaamse Cultuurmaatschappij B.V. toegezien op onderhoud en beheer van de plantage. Samen met het WNF wordt 700 Ha beschermd als natuurgebied en is hier het Peperpot Nature Park gevestigd. Op de plantage vindt geen landbouw meer plaats en het gebied wordt grotendeels overgelaten aan de wetten van de natuur. Je kunt er wandelen, fietsen en vogels bekijken. In oktober 2015 opende het “discovery centrum” waar de geschiedenis van de plantage aan de hand van historisch beeldmateriaal wordt getoond. Scholen van het lager onderwijs bezoeken regelmatig het natuurpark en in dit centrum kunnen scholieren op een praktische wijze kennismaken met onderwerpen binnen het natuuronderwijs.

Resort

In 2010 is het oorspronkelijke plantagehuis en omliggende panden verkocht aan een ondernemer. Hier is nu het Plantage River Resort gevestigd en Boutique Hotel Peperpot. De ondernemer probeert de oorspronkelijke gebouwen te behouden, om dit financieel haalbaar te maken worden er commerciële activiteiten ontplooit. Op de veranda is bijvoorbeeld het restaurant Restaurant KomeWijne gevestigd. Dit restaurant verbouwd veel eigen producten of koopt ze bij lokale leveranciers. In de voortuin van de directeurswoning is eethuisje Pepre Patu gevestigd. Daarnaast kan je overnachten in de opgeknapte oude gebouwen en zwemmen in een modern zwembad. Een goed voorbeeld van hoe Suriname historische plaatsen kan behouden, zonder dat de overheid hoeft bij te springen.

Foto’s

[huge_it_gallery id=”3″]

 

Video

 

Check Suriname Video voor nog een video’s van plantage Peperpot

Touroperators
Check op onze touroperator-pagina wie tours aanbieden naar Peperpot.