Para


Algemeen
Het district Para ligt ten zuiden van de districten Commewijne, Saramacca en Wanica. Ten westen van Marowijne en ten noorden van Sipaliwini. De naam van district is ontleend aan de rivier Para, een zijtak van de Surinamerivier. Bekende plaatsen zijn Billiton, Zanderij, Republiek, Onverwacht, Onverdacht, Berlijn en Cola Kreek.

Geschiedenis
In de 17e eeuw vestigden joodse plantagehouders zich in het gebied. Zij zetten plantages op rondom hun nederzetting Jodensavanna en Suriname-rivier. Naast woningen stond daar sinds 1685 ook een synagoge. Tegenwoordig zijn daar alleen nog ruïnes van te zien, de woningen zijn verdwenen. De plantages verbouwden met name suiker en maakte gebruikt van geïmporteerde slaven uit Afrika. In feite stonden deze plantages model voor de opzet van de latere plantages in andere gebieden, zoals bij de Para-rivier. Na een korte bloeitijd, bleken de gronden uitgeput. Tevens werden de plantages regelmatig aangevallen door gevluchte slaven: Marrons. Vele plantages werden verlaten, sommige plantages stapten over op bosbouw, de zogenaamde houtgronden. Rond de emancipatie in 1863 kwam een deel van de plantages in handen van de ex-slaven. Tot op de dag van vandaag leven nazaten nog op de plantages, waarvan soms vele honderden mensen een eigendomsaandeel hebben door vererving.

Economie
De economie van Para draaide tot voor kort vooral op Bauxietwinning, deze is echter gestaakt. Er wordt aan houtwinning gedaan en het toerisme speelt een belangrijke rol. Para beschikt over een groot aantal recreatie-oorden zoals Cola Kreek, Blakawatra, Bersaba en Zanderij 1. Er wordt ook aan landbouw gedaan: Cassave, Tajer en Napi zijn belangrijke producten. Ook ligt de luchthaven Johan Adolf Pengel International Airport (in de volksmond Zanderij genoemd) in dit district. Door het gebied ligt de belangrijke Indira Gandhiweg (over het algemeen Pad van Wanica genoemd, zoals vroeger). Deze weg verbindt Paramaribo met de luchthaven.

Bestuur en Bevolking
Het district Para werd in 1968 ingesteld en in 1983 werd voor de nieuwe districtsindeling het oppervlakte vervijfvoudigd. De hoofdplaats is Onverwacht. Dit was vroeger een Houtgrond (Houtplantage), maar nu de plaats waar de districtscommissaris en het districtsbestuur zich bevindt. De bevolking betreft 24700 personen (Census 2012). 20% van de bevolking beschouwt zichzelf Inheems, 20% Marron, 20% Gemengd, 15% Creool, 12% Javaan en 6% Hindostaan. District Para is onderverdeeld in vijf ressorten: Noord-Para, Oost-Para, Zuid-Para, Bigi Poika en Carolina. In de Nationale Assemblee wordt het district vertegenwoordigd door drie gekozen assembleeleden.

Handige links
Overheid: District Para