Saramacca


Algemeen
Het district Saramacca ligt in het noorden van Suriname aan de Atlantische Oceaan, in het midden. Coronie ligt in het westen, Para in het zuiden en Wanica in het oosten. Het district Saramacca is ontstaan uit de samenvoeging van de districten Boven en Beneden Saramacca. In 1983 werd bij de herindeling, een deel toegewezen aan Sipaliwini. Het district dankt haar naam aan de gelijknamige rivier de Saramacca.

Geschiedenis
Het gouvernement besloot rond 1790 dat ook delen rond de Saramacca-rivier in cultuur gebracht konden worden. Hiertoe werd allereerst de militaire post Groningen gesticht. Toenmalige gouverneur J.F. de Friderici gaf het voorbeeld en stichtte twee plantages: Catharina Sophia (vernoemd naar zijn vrouw) en La Prevoyance. Andere planters volgden het voorbeeld met plantages zoals: Bethune, Bombay, Calcutta, Frankfort, Hamburg, Huwelijkszorg, Sara-Maria en Uitkijk. De grond bleek vruchtbaar en de plantages winstgevend. Er werd zoals in de andere cultuurgebieden gebruik gemaakt van slaven om zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren en de winsten daarmee te maximaliseren. Er werd vooral suiker en cacao verbouwd. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 en het verlopen van het staatstoezicht in 1873 kwamen veel plantages in handen van de ex-slaven. Ze kochten ze van de plantage-eigenaren. Deze zagen geen economisch nut meer in het voortzetten van de plantages, nu er moest worden betaald voor arbeid. Tevens waren verschillende plantage-eigenaren die wel verder gingen met het plantagebedrijf genoodzaakt (delen van) plantages te verkopen aan hun werknemers, aangezien ze niet of onvoldoende hadden voldaan aan de loonbetalingsverplichtingen gedurende de 10 jaar staatstoezicht. Er werd door de nieuwe eigenaren vooral cacao en kost verbouwd.

Economie
Zoals uit de geschiedenis van het district blijkt, is landbouw altijd van groot belang geweest voor het district. Sinds de jaren tachtig is er echter een belangrijke aanvulling op de inkomsten: Aardoliewinning. Het Tambaredjo-veld levert veel olie op. Belangrijke centra waar olie wordt gewonnen zijn: Catharina Sophia, Josikreek en Sara Maria. Veel olie wordt verwerkt in de eigen raffinaderij te Tout Lui Faut. Suriname produceert sindskort zelf benzine en diesel voor de lokale markt, tevens wordt een deel geëxporteerd. Daarnaast speelt toerisme ook een kleine rol in het district.

Bestuur en Bevolking
De bevolking van district Saramacca bestaat uit 17480 personen (Census 2012). 53% van hen beschouwt zich als Hindostaan, 20% Javaan, 11% Gemengd, 6% Inheems, 6% Creools en 4% als overige afkomst.
Bestuurlijk gezien is het district verdeeld in zes ressorten: Calcutta, Groningen, Jarikaba, Kampong Baroe, Tijgerkreek en Wayamboweg. De hoofdplaats is Groningen, waar ook het districtscommissariaat is gevestigd. In de Nationale Assemblee wordt Saramacca vertegenwoordigd door drie gekozen parlementsleden.

Handige links
Overheid: District Saramacca