Radio

Suriname heeft een groot aantal radiozenders, hieronder vind je de bekendste:

Radio 10Radio 10
Radio 10, voluit Radio 10 Magic FM is te ontvangen in Paramaribo, Nieuw Nickerie en Moengo. Radio10 werd op 10 december 1996 opgericht door Werner Duttenhofen (1944-2013). Het cijfer tien verwijst naar het aantal commerciële radiostations dat er op het moment van de oprichting in Suriname waren. In korte tijd werd het een van de belangrijkste radiostations van het land. De voor Suriname andere programmering bestaat vooral uit een kortere programma’s met geregeld opvoedkundige elementen. De zender brengt onafhankelijk nieuws en rustige muziek en richt zich op luisteraars in het algemeen en niet op een van de etnische Surinaamse groepen. Het zendt uit in het Nederlands.

Radio ApintieRadio Apintie
De zender, die in 1958 met uitzendingen begon, heeft programma’s in het Nederlands en het Surinaams. De zender werd opgericht door Charles Vervuurt sr. en diens zoon Eddy Vervuurt, als derde radiostation in Paramaribo, naast de al bestaande AVROS en Rapar. De naam komt van de apintie, een slaginstrument voor communicatie, dat in het Nederlands meestal tamtam wordt genoemd.

Radio Garuda
Garuda is opgericht in 1996 en zendt online en via de ether uit. De etherfrequentie 105.7 FM komt overeen met het aantal jaren en maanden terug in de tijd tot de periode van de Javaanse immigratie in Suriname vanaf het moment van oprichten van het station. De zender heeft een volle dagelijkse programmering met onder meer amusement, familieberichten, nieuws en veel muziek.

Radio KoyebaRadio Koyeba
Het station werd op 13 oktober 1997 opgericht door Paul Abena, een voormalig voorlichter voor de SMS en programmamaker voor de staatsradio-omroep SRS. Later werd hij ook bekend als politicus. Het station richt zich vooral op de marron-bevolking en zendt ruim tweede derde van de uitzendingen in binnenlandse talen uit zoals het Saramaccaans en Aucaans. De rest van de uitzendingen zijn in het Nederlands en Engels.

Radio Radika
De zender heet voluit: Radio Dihaat Ki Awaaz, vertaald: De stem van het district. Het werd in 1962 opgericht als radiostation. De uitzendingen zijn in de talen Sarnami Hindoestani en Nederlands en gericht op de Hindoestaanse bevolking.

Radio Ramasha
De zender is onderdeel van de Ramasha Media Group (RMG). Ramasha werd in 1999 opgericht door Radj Oedit en is een dochteronderneming van zijn rijstverbouwonderneming Dravin Holding in het district Saramacca. De zender is gericht op de Hindoestaanse bevolkingsgroep en zendt onder meer uit in het Nederlands, Sranan tongo en Sarnami. Er is een gevarieerde programmering met onder meer entertainment, sport, cultuur, culinaire programma’s en Hindoestaanse muziek. Er zijn eigen journalisten die voor regionaal nieuws zorgen. Er is daarnaast nog een Engelstalige radiozender die zich richt op een cultureel divers publiek.

Radio ShalomRadio Rapar
De zender is onderdeel van het Rapar Broadcasting Network (RBN). De oprichting begon in 1957 met het radiostation Rapar, afkorting van Radio Paramaribo, dat uitzendt in het Nederlands en Sarnami Hindoestani. Onder RBN vallen inmiddels meerdere radiostations, het Dagblad Suriname, een televisiezender (RBN TV) en een advertentiebureau (Acme Service).

Radio Shalom
De zender verzorgt 24 uur per dag inspirerende radio. Radio Shalom zendt programma’s uit met als doel om mensen weer in contact te brengen met elkaar en met God.

Radio SRSRadio SRS
SRS (een afkorting van Stichting Radio-omroep Suriname) is een Surinaams radiostation. Het station is een staatszender maar betrekt zijn middelen voornamelijk uit advertentieopbrengsten.

Radio TrishulRadio Trishul
De zender is onderdeel van The Broadcasting Network (TBN). Er zijn uitzendingen via radio (Radio Trishul) en televisie (TV Trishul). Er worden culturele programma’s uitgezonden waarmee gericht wordt op de Hindoestaanse bevolking. Er wordt Hindoestaanse muziek gedraaid en de uitzendingen zijn in de talen Nederlands en Sarnami Hindoestani. Het programma wordt op religieuze en nationale feestdagen aangepast, zoals het Holifeest, Navratri en Divali.