Nickerie


Nieuw-Nickerie
Nieuw-Nickerie

Inleiding
Nickerie is het meest westelijk gelegen district van Suriname en ligt langs de Corantijn-rivier dat de grens tussen Suriname en Guyana vormt.

Algemeen
Het district ligt ten westen van Coronie en ten noorden van Sipaliwini. Aan de noordkant grenst het aan de Atlantische oceaan. Ten westen van het district stroomt de Corantijn-rivier. Belangrijkste plaatsen zijn Nieuw-Nickerie en Wageningen. Toeristische trekpleisters zijn het Bigi Pan natuurgebied en de Blanche Marie watervallen.

Geschiedenis
In 1797 werd onder gouverneur Jurriaan François de Friderici begonnen met de cultivering van het district. Hij liet twee plantages aanleggen, Paradise en Plaisance. De grond bleek vruchtbaar en er ontstond meer interesse van planters om zich in Nickerie te vestigen. Vanaf 1799 tot 1802 en van 1804 tot 1816 was Suriname onder Engels bewind. Veel Engelse planters vestigden zich in die tijd in Nickerie. In 1816 kwam Suriname en daarmee Nickerie weer in Nederlandse handen. Tot aan de emancipatie van de slaven in 1863 bloeide de plantage-cultuur in Nickerie, ondanks het constante gevecht tegen de oprukkende oceaan. Na de emancipatie bleven veel plantages goed presteren en produceerden suiker, koffie, cacao, bananen, aardvruchten en koren. Van de suikerplantages waren alleen Hazard en Waterloo nog actief aan het einde van de 19e eeuw.

Economie
Tegenwoordig heeft de traditionele plantage-economie plaatsgemaakt voor moderne rijstbouw. Dit is ook meteen de belangrijkste inkomstenbron voor het district. Daarnaast leeft men van visvangst in de Nickerie- en Corantijn-rivier en in het Bigi Pan gebied. Tevens is er ook veeteelt, men houdt met name runderen, schapen, geiten, kippen en doksen. Een kleine bron van inkomsten is de toeristische sector.

Bestuur en Bevolking
De bevolking telt 34233 personen (Census 2012). 59% van hen beschouwt zichzelf als Hindostaan, 18% javaan, 10% gemengd en 7% creool. Nickerie is onderverdeeld in vijf ressorten: Groot Henar, Nieuw-Nickerie, Oostelijke Polders, Wageningen en Westelijke polders. De hoofdplaats is Nieuw-Nickerie, gelegen aan Nickerie-rivier. Hier is ook het districtscommissariaat gevestigd. In De Nationale Assemblée wordt Nickerie vertegenwoordigd door vijf parlementariërs.

Handige links
Overheid: Nickerie

Literatuur
Nickerie: Verhalen van mensen en gebouwen