Wanica


Algemeen
District Wanica, tot 1983 “District Suriname” geheten, ligt ten zuidwesten van district Paramaribo en ten westen van Saramacca. Para ligt in het zuiden en Commewijne in het oosten. In het noorden grenst een klein gedeelte aan de Atlantische Oceaan. Er lopen twee rivieren door het gebied: In het zuidwesten de Saramacca en in het zuidoosten de Surinamerivier.

Geschiedenis
Wanica bestaat pas sinds 1983 als district. Het was het laatst overgebleven gedeelte van het vroegere “District Suriname”. In 1958 werd het zuidelijke gedeelte afgestaan aan het nieuwe district Brokopondo. In 1968 een deel aan district Para. In 1983 gingen delen van het grondgebied naar de districten Paramaribo, Commewijne en weer Para. Men besloot het district een nieuwe naam te geven, ook om de verwarring met de naam van het land op te heffen. Men besloot de naam Wanica in te voeren en wel om de volgende redenen: De hoofdweg van het district heette toen Pad van Wanica en vroeger stroomde de Wanicakreek door het gebied. Daarnaast kwam de naam al voor om oude kaarten en de naam klinkt inheems.
In Wanica ligt de hoofdplaats Lelydorp, vernoemd naar de ingenieur en toenmalige gouverneur Cornelis Lely. Vroeger was dit een kleine nederzetting genaamd Kofidjompo. De naam is ontstaan doordat de gevluchte slaaf Kofi in de plantagetijd zich in veiligheid probeerde te brengen door over een kreek te springen (djompo = springen). In het begin van de 20e eeuw werd er een spoorweg aangelegd door het gebied en Kofidjompo was een belangrijke halte op de route. In 1983 heeft men een plein in het centrum van Lelydorp Kofidjompoplein genoemd, zodat de naam niet verloren gaat. De spoorlijn is ondertussen verdwenen, maar Lelydorp is uitgegroeid tot één van de grotere plaatsen in Suriname, na Paramaribo.

Bestuur en Bevolking
Het district Wanica wordt in de Nationale Assemblée vertegenwoordigd door zeven parlementariërs. De hoofdplaats van het district is Lelydorp, waar ook het districts-commissariaat is gevestigd. Bestuurlijk gezien is Wanica verdeeld in zeven ressorten: De Nieuwe Grond, Domburg, Houttuin, Koewarasan, Kwatta, Lelydorp en Saramaccapolder.
De bevolking bestaat uit 118222 personen (Census 2012). 43% van de bevolking beschouwt zichzelf als Hindostaan, 18% Javaan, 15% Marron, 10% gemengd, 9% creools en 5% behoort tot diverse andere groepen.

Handige links
Overheid: District Wanica