Brownsberg

Brownsberg
Brownsberg

Algemeen
Brownsberg is een natuurpark in het district Brokopondo. Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU) beheert het natuurpark sinds 1970. Eco toerisme is toegestaan in het gebied, je kunt daarom het park bezoeken en er verblijven. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet naar mooie plekken op en rond de berg: Ireneval, Leoval, Mazaronival, Koemboeval en Witikreek. De routes zijn fysiek uitdagend, mensen die slecht ter been zijn of een matige conditie hebben wordt aangeraden zich goed te laten informeren door de gidsen. Er wordt veel afgedaald en geklommen langs paden die niet overal goed onderhouden zijn. Met name trapleuningen ontbreken soms of zijn in slechte staat. Neem vooral een aldaar te lenen wandelstok mee, ook als je een geoefende wandelaar bent! We praten hier over steile hellingen, paadjes van nog geen halve meter breed en afgronden van tientallen meters diep. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar wees goed voorbereid. De beloning krijg je in de vorm van prachtige watervallen, waar je op sommige plaatsen ook onder kunt staan. Laatste belangrijke tip: ga niet zonder een gids! Verdwalen in het bos is geen pretje en je mist de nodige informatie.

De natuur in het natuurpark is zeer divers: Er zijn meer dan 400 boomsoorten en 650 andere plantensoorten gevonden. Daarnaast zijn er 117 soorten zoogdieren, 350 soorten vogels en 64 soorten reptielen waargenomen in het park. Bij het restaurant ligt een boek met foto’s van dieren in het park. Kortom de echte natuurliefhebber en avonturier komt aan zijn trekken op Brownsberg!

Brownsberg
Brownsberg

Accommodaties
Het park biedt verschillende accommodaties om te overnachten, van hangmat-kamp tot logeergebouw. Er is plaats voor enkele tientallen personen. De gebouwen verkeren echter in verschillende staat van onderhoud. Sommige gebouwen zijn jaren niet onderhouden, terwijl er recent ook een nieuw logeergebouw is opgeleverd. Bij de receptie is een klein restaurant waarvan het eten uitstekend is. Dit is ook meteen een centraal ontmoetingspunt waar veel informatie over Brownsberg te halen is.

Locatie
Vanuit Paramaribo is Brownsberg te bereiken via de Martin Luther Kingweg, in de volksmond “Highway” genoemd. Langs Paranam kom je op de Afobakka weg. Bij het resort “Berg en Dal” ga je rechtsaf richting Pokigron, Atjoni. Halverwege het marrondorp Brownsweg ga je linksaf de weg naar Brownsberg op. Enkele honderden meters verderop neem je de weg omhoog naar de Brownsberg. Bij droog weer kan met een standaard auto de berg opgereden worden, bij nat weer is een terreinwagen aan te raden.

Brownsberg
Brownsberg

De tocht van Paramaribo naar Brownsberg bedraagt ongeveer 130 km en duurt ruim 2 uur. Aangekomen op de top, dien je je te melden bij de beheerder. Als je bekend bent in Suriname, dan kun je op eigen gelegenheid naar Brownsberg. Is Suriname nog onbekend terrein, dan raden we je aan om met een touroperator te reizen. Het voordeel is dan ook dat je niets zelf hoeft te regelen qua vervoer, voedsel en andere regelzaken. Ga je niet via een touroperator, neem dan contact op met STINASU voor reserveringen. Voor de toegang moet een klein bedrag betaald worden en eventueel voor een overnachting.

Touroperators
Check op onze touroperator-pagina wie tours aanbieden naar Brownsberg.