Bigi Pan


Bigi-Pan
Bigi-Pan

In het noordwesten van Suriname in het district Nickerie ligt het bijzonder beheersgebied Bigi Pan, noordoosten van de stad Nieuw-Nickerie en grenzend aan de Atlantische Oceaan. Vanaf de Nickerie-rivier loopt het 8 kilometer lange Jamaer-kanaal naar Bigi Pan. Het kanaal begint bij een sluis met een sleephelling. Om het kanaal te kunnen bevaren dient de gebruikte korjaal over de sleephelling te worden gesleept. Het kanaal is oorspronkelijk gemaakt om Bigi Pan makkelijk te kunnen bereiken en visvangst mogelijk te maken. Na het bevaren van het kanaal kom je uit in Bigi Pan waar verschillende vissers en touroperators houten constructies en huizen op palen hebben gebouwd. Het is ook mogelijk om daar te overnachten. Opmerkelijk is om te vermelden dat alle bouwmaterialen van de gebouwen per korjaal zijn vervoerd, dus ook over de sleephelling heen! Het is een proces dat al jaren gaande is.
Bigi Pan heeft een oppervlakte van ongeveer 135.000 hectare, waarvan de helft uit water bestaat. Het water is brak: half zout, half zoet. Door invloed van de zee, stroomt er af en toe zoutwater het gebied binnen. Het gebied is rijk aan dieren, met name vogels (120 soorten), krabben, snoeken, garnalen en tilapia’s. Rode ibissen zijn in grote aantallen van dichtbij te bewonderen. Ook kan je een visarend en de stern aantreffen. Als je geluk hebt, zie je een kaaiman. Wat betreft de flora vallen de mangrove-bossen het meest in het oog, met de speciale wortels die boven het water uitsteken.
Je kunt het gebied bezoeken met een touroperator. Belangrijk is om rekening te houden met de zon: er is weinig schaduw tijdens de boottocht. Tevens is het belangrijk om te beseffen dat er veel muggen kunnen zijn, het blijft immers een zwampgebied.

Video van het Bigi Pan gebied:

Touroperators
Check op onze touroperator-pagina wie tours aanbieden naar Bigi Pan.