Televisie


Suriname heeft een groot aantal televisiezenders, hieronder vind je de bekendste zenders:

ABCABC TV
Ampie’s Broadcasting Corporation N.V., of afgekort ABC, is een Surinaamse omroep die zowel via een radio- als televisiezender uitzendingen verzorgt. André (Ampie) Kamperveen is de oprichter van dit bedrijf. In december 1997 startte ABC met haar televisiestation ABC TV op kanaal 4 in Suriname. Het Surinaamse kijkerspubliek werd vanaf dat moment nieuwe televisieprogramma’s en actualiteiten voorgeschoteld. Dj’s die vooraf alleen te horen waren, kreeg men voortaan te zien op kanaal 4, een nieuwigheid op de Surinaamse televisie. Programmamakers als Sharma Chin A Foeng, Quintis Ristie en Liliana Arias behoorden tot de kern jonge televisie-makers bij deze omroep. ABC introduceerde een concept van radio en televisie voor jongeren. Wat begon als experiment van vakantieprogramma’s in samenwerking met ATV/Telesur groeide uit tot televisie voor jongeren. Programma’s als SPEL TV, Switch, de Weekkrant brachten jongeren een mix van entertainment en actualiteiten. Het aanbod werd binnen twee jaar uitgebreid met een eigen actualiteitenprogramma, Magazine 4.

ATVATV
De Algemene Televisie Verzorging (ATV) werd opgericht in 1983 en was het tweede televisiestation in Suriname. Het wordt beheerd door het staatstelecommunicatiebedrijf Telesur. Het zusterkanaal van ATV is TV2. ATV’s programmering loopt van 7:00 AM t/m 12:00 AM. Na middernacht worden er buitenlandse kanalen vertoond. Sinds 2018 worden de zenders ATV 12.1 en ATV 12.2 genoemd.

Radika TV
Radio Radika, voluit Radio Dihaat Ki Awaaz, vertaald: “De stem van het district”, is een omroep in Suriname. Het werd door Shewh Shawh Radhakishun in 1962 opgericht als radiostation. Sinds 1990 wordt er ook televisie (Radika TV) gemaakt. De uitzendingen zijn in de talen Sarnami en Nederlands, met name gericht op de Hindoestaanse bevolking.

Ramasha TV
Ramasha Media Group (RMG) is een Surinaams mediabedrijf dat radio (Radio Ramasha) en televisie (Ramasha TV) uitzendt. Ramasha werd in 1999 opgericht door Radj Oedit.

RBN TV
Rapar Broadcasting Network (RBN) is een Surinaams mediabedrijf. De oprichting begon in 1957 met het radiostation Rapar, afkorting van Radio Paramaribo, dat uitzendt in het Nederlands en Sarnami. Onder RBN vallen inmiddels meerdere radiostations, het Dagblad Suriname, een televisiezender (RBN TV) en een advertentiebureau (Acme Service). Rapar werd op 28 januari 1957 opgericht door Gilly Hillers, Walter Lim A Po en Iwan de Vries.

STVSSTVS
De STVS, voluit Surinaamse Televisie Stichting, is een televisieomroep in Suriname die in 1965 werd opgericht en eigendom is van de Surinaamse staat. Het plan voor de oprichting van een Surinaamse televisieomroep kwam van Frits Pengel. In de jaren vijftig werkte hij voor de Nederlandse omroep VARA en in 1961 schreef hij een plan om met televisie-uitzendingen in Suriname te beginnen. Het plan bestond vooral uit een betoog dat televisie niet langer voorbestemd was voor geïndustrialiseerde landen. Uiteindelijk leidde dit in februari 1964 tot de oprichting van STVS. Frits Pengel werd tot 1994 de eerste directeur.

SCTV
Surinaams Chinees Televisie Station (SCTV) is een Chinees-Surinaamse televisiezender in Suriname. Het werd opgericht in februari 2008 door Kong Ngie Tong Sang.

TV Trishul
Trishul is een Surinaamse omroep met uitzendingen via radio (Radio Trishul) en televisie (TV Trishul). Er worden culturele programma’s uitgezonden waarmee gericht wordt op de Hindoestaanse bevolking. De eigenaar van de zender is The Broadcasting Network (TBN), een Surinaams mediabedrijf dat meerdere kanalen bezit. De eerste uitzendingen van Trihul vonden plaats op 4 juni 1998. Zowel de radio- als televisie-uitzendingen zijn te ontvangen in Commewijne, Paramaribo, Saramacca, Wanica en in een deel van Para. De televisie-uitzendingen zijn via de kabel en het internet te ontvangen. Er worden Hindoestaanse, Nederlandstalige en Engelstalige programma’s uitgezonden.