Blog

Liveblog: Verkiezingen Suriname 25 mei 2020

Uitslag van de verkiezingen

Update 29 mei
08:00 – We sluiten dit liveblog af met de mededeling dat ABOP een extra zetel heeft en NPS een heeft verloren in de voorlopige uitslagen van Paramaribo. Er moeten nog 11 proces-verbalen verwerkt worden in dat ressort en dan is de officieuze uitslag bekend. Sipaliwini is nu ook rond, maar heeft geen verschuiving veroorzaakt.

U kunt het verdere verloop van de nasleep van de verkiezingen volgen via Suriname Nieuws. De verdere uitslagen kunt u lezen via onze Verkiezingen Uitslag pagina. Daar houden we ook het aantal stemmen bij per district. Ook het nieuws rondom de verdere ontwikkelingen, zoals de keuze voor de nieuwe president en coalitie-vorming vindt u daar.

Bedankt voor het lezen van ons blog, we hopen dat we u er een dienst mee hebben bewezen. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief, dan kunnen we u op de hoogte houden van toekomstige events.

Update 28 mei
16:00 – President Desi Bouterse heeft aangekondigd, in Bakana Tori op Radio SRS, in protest te gaan bij het OKB. Met daarbij de vraag over te gaan tot een hertelling van alle stemmen. Bij voorkeur op televisie, zodat iedereen de telling kan volgen.

12:00 – De politieke leiders Ronnie Brunswijk, Chan Santokhi, Gregory Rusland en Paul Somohardjo hebben een persconferentie gehouden in de Anthony Nesty Stadion. Politieke waarnemers die de wacht houden ter plekke hebben ontdekt dat rond half 1 twee dozen werden verwijderd uit de hal. Zij hebben alarm geslagen. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk die ter plekke aankwam, is poolshoogte gaan nemen. Hij heeft processen-verbaal overal verspreid gezien in het kantoor van de voorzitter van het hoofdstembureau, districtscommissaris Mike Nerkust. “Deze districtscommissaris vragen wij nu om op basis van wet en recht zijn werk te doen. Als hij dat niet kan, moet hij bedanken. Er is geen vertrouwen meer in hem”, stelt VHP-voorzitter Chan Santokhi. Aldus Starnieuws.

03:00 – Het verwerken van de proces-verbalen van Paramaribo wordt morgen hervat, nog 64 stembureaus moeten worden verwerkt. De stemmen van stembureau 168 zijn herteld, vastgelegd op verschillende media.

Wanica zou klaar zijn, maar de officieuze cijfers kunnen we nog nergens vinden. Vooralsnog gaan we ervanuit dat daar geen verandering heeft plaatsgevonden wat betreft het aantal zetels voor de politieke partijen.

VHP. ABOP en NPS praten over samenwerking. Gezamenlijk hebben ze 31 zetels in DNA, volgens de huidige stand van zaken. Rusland en Brunswijk hebben geen bezwaar tegen Santokhi als presidentskandidaat. Zoveel werd duidelijk in het TV-programma “Suriname Kiest” van de ABC.

Update 27 mei
17:00 – Na afstemming met het Onafhankelijk Kiesbureau en internationale waarnemers heeft het hoofdstembureau Paramaribo zojuist besloten tot hertelling van de stemmen die maandag zijn uitgebracht op stembureau 168. Dat is in het Anthony Nesty Stadion bekendgemaakt door Mike Nerkust, voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo. Het proces-verbaal blijkt niet in orde te zijn. De verwerking van de verkiezingsresultaten van kiesdistrict Paramaribo was in volle gang toen de onregelmatigheid werd ontdekt. Meer informatie bij de Ware Tijd.

“Het proces-verbaal is niet wat het wezen moet. DNA ontbreekt en rr is niet goed. Dus wij gaan ze vragen om onder toezicht van u allemaal opnieuw te tellen”, hield Nerkust het publiek voor.

16:00 – Er zijn een aantal districten met officieuze uitslagen (cijfers geleverd door Ministerie van Binnenlandse Zaken). Alleen Paramaribo, Sipaliwini en Wanica zijn nog niet gereed. De cijfers worden pas officieel als het OKB de uitslagen bekrachtigt heeft.

Brokopondo: ABOP 1, NDP 1, BEP 1 (officieus)
Commewijne: VHP 2, NDP 1, PL 1 (officieus)
Coronie: NDP 2 (officieus)
Marowijne: ABOP 2, NDP 1 (officieus)
Nickerie: VHP 4, NDP 1 (officieus)
Para: NDP 2, ABOP 1 (officieus)
Paramaribo: VHP 7, NDP 5, NPS 4, ABOP 1 (210/257 stembureaus geteld)
Saramacca: VHP 2, NDP 1 (officieus)
Sipaliwini: ABOP 2, NDP 1, BEP 1 (37/55 stembureaus geteld)
Wanica: VHP 5, NDP 1, PL 1 (133/139 stembureaus geteld)

De zetelverdeling blijft vooralsnog: VHP 20, NDP 16, ABOP 7, NPS 4, PL 2, BEP 2.

 

03:50 – Het controleren van de proces-verbalen van onder andere district Paramaribo zal vanochtend weer worden opgepakt. Iedereen heeft de nodige rust nodig. In de Anthony Nesty Sporthal zijn leden van verschillende politieke partijen blijven overnachten om te waken over de stembussen.

In een persconferentie hebben de Caricom-waarnemers uiteengezet dat ze tevreden zijn over de vele controle mechanismes tijdens het verkiezingsproces. De aanwezigheid van de vertegenwoordigers van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) op ieder stembureau wordt met name op prijs gesteld en de transparante wijze waarop de stemmen worden geteld.

De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, vertelt dat alle stemmen zijn geteld, maar dat er nog proces-verbalen moeten worden verwerkt om tot een verkiezingsuitslag te komen. Ze heeft kritiek op het feit dat de officieuze uitslagen niet bekend zijn gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij vorige verkiezingen was dat beter geregeld. De media had toen bijvoorbeeld toegang tot die gegevens. Dat is ook meteen de reden waarom wij als Suriname View blog nog steeds geen uitslag kunnen presenteren aan u. De gegevens in de onofficiële uitslag die we hebben gepubliceerd is via allerlei (betrouwbare) bronnen bij elkaar geraapt.

Update 26 mei
16:00 – De afronding van de uitslagen van Paramaribo zal woensdag plaatsvinden. Het personeel van de stembureaus is uitgeput, daarom zou gekozen zijn om de processen te stoppen tot morgen.

12:49 – Onofficiële uitslag (nadat 70% van de stemmen zijn geteld): VHP 20, NDP 16, ABOP 7, NPS 4, PL 2, BEP 2. Op basis van samengevoegde informatie, maar er worden nog steeds resultaten verzameld! Met name in Paramaribo en Wanica.

Zetelverdeling (onofficieel!!)

Brokopondo: ABOP 1, NDP 1, BEP 1
Commewijne: VHP 2, NDP 1, PL 1
Coronie: NDP 2 (officieus)
Marowijne: ABOP 2, NDP 1
Nickerie: VHP 4, NDP 1
Para: NDP 2, ABOP 1
Paramaribo: VHP 7, NDP 5, NPS 4, ABOP 1
Saramacca: VHP 2, NDP 1
Sipaliwini: ABOP 2, NDP 1, BEP 1
Wanica: VHP 5, NDP 1, PL 1

 

 

12:15 – Het inleveren van stembussen in Paramaribo bij de Anthony Nesty Sporthal is nog in volle gang. Voorzitters van stembureaus moeten buiten wachten, terwijl binnen het administratief proces wordt afgerond. Vergelijkbare situatie bij het hoofdstembureau Wanica aan de Tawajariweg te Lelydorp.

08:06 – Marowijne onofficieel: ABOP 2, NDP 1

06:50 – Brokopondo onofficieel: ABOP, NDP en BEP alledrie een zetel.

05:54 – Het nieuwe voorlopige beeld is, wat betreft zetels: VHP 21, NDP 15, ABOP 8, NPS 4, BEP 2 en PL 1.

 

05:06 – Onofficieel is bekend dat alle stemmen zijn geteld in Coronie, Nickerie en Saramacca. De NDP zou de beide zetels in Coronie hebben gewonnen. Saramacca verdeelt twee zetels aan de VHP en een zetel aan de NDP. In Nickerie heeft VHP vier zetels en de NDP een zetel. We houden u op de hoogte als de definitieve uitslag er is.

03:41 – Het voorlopige beeld is, wat betreft zetels: VHP 20, NDP 16, ABOP 7, NPS 4, BEP 2, PL 1. (Inderdaad 50 zetels, en geen 51. Dit komt door afrondingen en de nog grote onzekerheid. Veel stemmen moeten nog worden geteld)

Het tellen van de stemmen is in volle gang, zo gauw er officiële uitslagen zijn verwerken we de cijfers in het overzicht van de uitslag van de verkiezingen 2020.

Update 25 mei
19:00 – Belangrijk: Zojuist is bekend geworden dat de stembureaus langer open blijven, namelijk tot 21:00! Door de lange rijen zouden niet alle mensen kunnen stemmen, daarom is gekozen om de bureaus langer open te houden. Een officiële resolutie van de regering is in de maak.

18:36Dagblad Suriname: De politie van Uitvlugt kreeg omstreeks 16.00 uur een melding van een schietincident aan de Asindonhopostraat. Twee jongens waren verwikkeld in een woordenwisseling op een stembureau welke uitmondde in een schietincident. Een van de vechtersbazen, de verdachte R.R. heeft een vuistvuurwapen tevoorschijn gehaald en daarmee geschoten. Een onschuldige burger, een vrouw, raakte gewond. Volgens de politie-informatie is zij geraakt aan haar heup. Zij werd per ontboden ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp. De schutter is door de politie aangehouden en is na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

15:21 – Ruim vijftig personen die eerder op de dag op een verkeerde RR-lijst hebben gestemd, worden in de gelegenheid gesteld om opnieuw te stemmen. Armand Jurel, voorzitter van het hoofdstembureau, zegt tegen de Ware Tijd dat dit besluit na overleg met de andere toezichthoudende organen, waaronder het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), is genomen.

12:25 – Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft het stemmen op O.S. Tammenga even geschorst. Daar blijken 187 personen op een verkeerd stembiljet hun stem te hebben uitgebracht. De mensen worden opgeroepen om opnieuw te gaan stemmen. Ook op Pontbuiten en op twee stembureaus in Para zijn er verkeerde stembiljetten gebruikt bij het stemmen, zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos desgevraagd aan Starnieuws. Op O.S.Pontbuiten hebben 66 personen verkeerd gestemd, zij mogen opnieuw stemmen op de ressortraadskandidaten. In Para zijn er ook verkeerde stembiljetten aangetroffen. Daar hadden al vijftig personen op verkeerde biljetten gestemd. Zij zullen ook opnieuw in de gelegenheid worden gesteld om opnieuw te stemmen.

De Ware Tijd meldt dat op stembureau 581 in Klaaskreek het behoorlijk wanordelijk aan toe gaat. Lange rijen van kiezers die hun stem willen uitbrengen. Er zijn personen die al minimaal twee uren in de rij staan. Een man met een lichamelijke beperking zit in een rolstoel. Hij wacht al vier uren om zijn burgerplicht te vervullen. Dit terwijl personen met een beperking en oudjes voorrang zouden hebben als zij op een stembureau aankomen. De orde wordt op geen enkel manier gehandhaafd. Niet door de politie en ook niet door de ordedienst. Nog minder door de voorzitter van het stembureau. De ingang van het stemlokaal staat vol met mensen. Aan weerszijden dringen kiezers om te kunnen stemmen. Enkele burgers geven aan dat ze bereid zijn te wachten om hun stem uit te brengen.

08:00 – President Desi Bouterse en zijn echtgenote Ingrid hebben zojuist hun stem uitgebracht op stembureau 1, OS Clevia.

05:30 – Om 7 uur gaan de 650 stembureaus in 62 ressorten open, tot vanavond 19 uur zijn 383.000 kiesgerechtigden welkom hun stem uit te brengen op de kandidaten voor de De Nationale Assemblee en ressortraden. Vanwege Covid-19, oftewel Corona, zijn de bureaus zodanig ingericht dat 1,5 meter afstand mogelijk is tussen de leden. Ze beschikken over mond- en neusbedekking en hebben sanitizer binnen handbereik. Toezichthouders van het OKB kunnen plaatsnemen in een stembureau indien zij dat wensen.

De nieuw gekozen 51 leden van De Nationale Assemblee (DNA) kiezen binnen een maand de president en de vicepresident. Indien er na twee stemrondes geen twee derde meerderheid is, wordt de presidentsverkiezing gehouden in de Verenigde Volksvergadering waar een meerderheid van vijftig procent plus één voldoende is. In dit geval zijn er 468 stemmen nodig om de nieuwe president van Suriname te worden.

Update 24 mei
Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat op 25 mei alle kiesgerechtigden zich op het stembureau mogen legitimeren met een identiteitskaart uitgegeven door het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Dit kan zijn een geplastificeerde identiteitskaart, de identiteitskaart op laminaat of de nieuwe identiteitskaart. Hebt u geen identiteitskaart, dan kunt zich legitimeren met een geldig rijbewijs of geldig paspoort.

Tevens wordt er een bijzonder stembureau ingericht voor de 183 kiesgerechtigden in quarantaine. Het stembureau met stembureaunummer 650 wordt ondergebracht bij het Zorghotel aan de Anton Dragtenweg. Alle personen in quarantaine zullen naar het stembureau worden gebracht door het National Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR).

Starnieuws: “Bij deze verkiezingen zijn 35 internationale waarnemers aanwezig die het verkiezingsproces zullen volgen. Het gaat om 10 van de Organisatie van Amerikaanse Staten, 7 van de Amerikaanse ambassade, Brazilië 5, Caricom 4, Franse ambassade 4, Venezuela 2, Indonesië 2 en India 1.
De internationale waarnemers zijn geaccrediteerd bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Zij hebben een OKB-badge ontvangen en zijn voorzien van diverse documenten om het verkiezingsproces te kunnen volgen. De OKB-voorzitter, Jennifer van Dijk-Silos heeft zaterdagavond in de Ballroom van Hotel Torarica de buitenlandse waarnemers toegesproken. Zij heeft een presentatie gehouden over het verkiezingsproces.De waarnemers hebben een overeenkomst getekend met OKB en Buitenlandse Zaken. Zij hebben toegang tot alle verkiezingsinstituten en mogen ook informatieve vragen stellen. De internationale waarnemers mogen zich niet inlaten met het verkiezingsproces. Zij hebben ook ontmoetingen gehad met verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder ook politieke partijen. De OAS- en Caricom-waarnemers vertrekken op 27 mei. ”

Update 23 mei
De IDOS heeft op 20 mei een bescheiden peiling gehouden onder 554 respondenten in Paramaribo. Het instituut meldt op basis van deze peiling dat de NDP de meerderheid in De Nationale Assemblee zou gaan kwijtraken. In Paramaribo zal de NDP terugvallen van negen naar vijf DNA-zetels, zo is hun verwachting op basis van 24 procent minder stemmen in de peiling dan in IDOS Peiling Mei 20202015. IDOS verwacht dat deze trend zich voortzet in de districten, echter zijn daar geen peilingen gehouden. Deze peiling geeft een indicatie, maar heeft geen grote voorspellende waarde. Het aantal respondenten is daarvoor te klein en tevens is er niet gepeild in de districten. Hoe de verhoudingen in het parlement zijn na maandag, zullen we dan pas weten.

Update 22 mei
Op 24 en 25 mei wordt tijdelijk de partiële lockdown opgeschort. Dat wil zeggen dat de avond lockdown vanaf middernacht van zondag op maandag – tot dinsdag in de ochtend tijdelijk niet zal gelden. Op dinsdag 26 mei om 23:00 uur zal de partiële lockdown weer regulier gelden, dit heeft president Desi Bouterse gemeld in zijn toespraak.

Update 21 mei
President Desi Bouterse heeft bij resolutie een aantal maatregelen bekendgemaakt die gelden bij de verkiezingen van maandag. Hierin is ook opgenomen dat de voorzitter van het stembureau in het kader van Covid-19 het tellen van de uitgebrachte stemmen kan schorsen. Deze bepaling heeft voor veel onrust gezorgd bij diverse politieke partijen. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de resolutie van de president in strijd is met de Kiesregeling en andere wettelijke bepalingen. Het OKB protesteert hiertegen en doet een beroep op de president deze bepaling van de resolutie in te trekken.

Update 18 mei
Dashboard verkiezingsdata: Wie echt wil deepdiven in alle oude en huidige Surinaamse verkiezingsgegevens, kan terecht op het dashboard van Consulytic. Alle verkiezingsdata vanaf 1949 tot heden zijn makkelijk te bekijken via hun dashboard.

De directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat kiesgerechtigden die hun oproepingskaarten niet hebben ontvangen, deze tot en met 22 mei 2020 kunnen afhalen bij de districtscommissariaten en of bestuurskantoren. De oproepingskaarten die tot en met 22 mei niet zijn afgehaald worden op 25 mei meegestuurd naar de respectieve stembureaus voor verstrekking aan de kiesgerechtigden. Hebt u uw oproepingskaart niet ontvangen of afgehaald? Ga dan naar www.verkiezingen.sr om te weten op welk stembureau u moet stemmen en waar uw oproepingskaart naar toe is gestuurd. Voer bij de applicatie ‘waar moet ik stemmen’ uw identiteitsnummer, naam en geboortedatum in. U krijgt daar de informatie op welk stembureau u moet zijn. De aangehechte Google map laat u voor zo ver mogelijk, zien hoe u de locatie bereikt.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten hebben het initiatief genomen om een stichting op te richten: Stichting Nationaal Waarnemers Instituut Suriname. “SNWIS heeft als belangrijkste doelstelling, een bijdrage te leveren aan het verhogen van de kwaliteit en integriteit van de verkiezingen in het algemeen en het democratisch proces in het bijzonder”. “SNWIS is een onafhankelijk instituut en heeft geen relatie met politieke dan wel verkiezingsautoriteiten. Zij geeft invulling aan haar taakstelling door o.a. het waarnemen van de Algemene Verkiezingen, alsmede het waarnemen van de verkiezing van de President en de Vice – President. Het instituut zal zorgdragen voor een informatiestroom naar relevante stakeholders zoals de gemeenschap, politieke actoren, verkiezingsautoriteiten, internationale organisaties en diplomatieke missies”.

Update 16 mei
Ruim 200.000 stembiljetten moeten vandaag vernietigd worden. Er zijn fouten ontdekt nadat deze gedrukt waren. Starnieuws heeft vernomen dat er fouten zijn gemaakt door Binnenlandse Zaken. Zo komt de kandidaat van HVB, Denny Jonathan, in Sipaliwini twee keer voor op het DNA-stembiljet. Marcia Jarmohamed die op nummer twee moet staan, komt helemaal niet voor.
Ook in Paramaribo is een verkeerd logo van SDU afgedrukt. Aan de drukkerijen is vrijdag de opdracht gegeven om onmiddellijk te stoppen met het drukwerk. Een groot deel van de stembiljetten is al gedrukt. Om te voorkomen dat foutieve stembiljetten misbruikt kunnen gaan worden, is besloten deze te vernietigen.

De periode voor het verstrekken van de oproepingskaarten aan kiesgerechtigden wordt niet verlengd. Oproepingskaarten van de personen die niet thuis zijn aangetroffen of om een andere reden niet zijn bezorgd, kunnen worden opgehaald bij de verschillende districtscommissariaten, zegt de directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), Putridewi Amatsoemarto, in gesprek met de Suriname Herald.

Update 15 mei
Het NII heeft in een persbericht gemeld dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een missie met 10 waarnemers zal afvaardigen naar Suriname. Dit in het kader van de verkiezingen op 25 mei. De overeenkomst hiertoe is donderdag getekend in Washington DC, tussen Surinames ambassadeur Niermala Badrising en Secretaris-Generaal Ambassadeur Luis Almagro Lemes. De regering verschaft maandag meer informatie over de deelname van internationale waarnemersmissies bij de aanstaande verkiezingen.

Starnieuws meldt dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft gevraagd de kiezerslijst op te schonen. Dit in het belang van de verkiezingen. Op ongeveer 75% van de adressen in Paramaribo en Wanica zouden 10 tot 150 personen geregistreerd staan die daar niet thuishoren. Uit informatie van diverse hoofdstembureaus zou gebleken zijn dat landelijk overleden personen voorkomen op de digitale kiezerslijst.

Update 29 april
Vandaag heeft de loting plaatsgevonden van de volgorde waarop de politieke partijen verschijnen op het stembiljet. Dit vond plaats op de verschillende hoofdstembureaus: In kiesdistrict Paramaribo lootte STREI! de eerste positie.

De volgorde voor de 17 partijen die meedoen in Paramaribo is geworden: 1: STREI!, 2: SPA, 3: PL, 4: PRO, 5: SDU, 6: A20, 7: DA’91, 8: NDP, 9: PALU, 10: DOE, 11: ABOP, 12: VHP, 13: BEP, 14: VVD, 15: NPS, 16: HVB en 17: DNW.

De hoofdstembureaus beginnen morgen met de distributie van de oproepingskaarten in hun districten. Armand Jurel, districtscommissaris van Para, zegt aan Suriname Herald dat de oproepingskaarten voor zijn gebied al afgestempeld zijn en door de politie worden bewaakt op het hoofdstembureau. Kiesgerechtigden dienen drie dagen voor de verkiezingen hun oproepingskaarten hebben ontvangen.

Update 28 april
De regering werkt samen met het COVID-19-managementteam aan het opstellen van protocollen die zullen gelden op de dag van de verkiezingen op 25 mei, meldt De Ware Tijd. President Bouterse meldde dat aan de politieke partijen, tijdens een ontmoeting met hen. Er is vooralsnog geen enkele indicatie dat het samenscholingsverbod wordt versoepeld tijdens de verkiezingen. Tevens is er ook geen reden om aan te nemen dat de verkiezingen zouden moeten worden uitgesteld. Wat overigens wettelijk gezien geen makkelijke zaak zou zijn.

Update 23 april
De Commissie Veiligheid Verkiezingen 2020 van het Korps Politie Suriname (KPS) is bezig instructiebijeenkomsten te houden met de ordehandhavers uit de diverse districten. De personen die als lid van de ordedienst zullen werken op de stembureaus worden na de instructiebijeenkomst namens de procureur generaal van Suriname beëdigd tot Buitengewoon agent van Politie (BAVP).

De ordehandhavers hebben als taak om tijdens de verkiezingen van 25 mei 2020 de politie bij te staan met de publieke ordehandhaving op de verschillende stembureaus. Tijdens de instructiebijeenkomst krijgen zij kennis en vaardigheden die nodig zijn bij de uitvoering van hun taak als ordehandhavers op de dag van de stemming zoals hoe zich op te stellen en handelen bij eventuele calamiteiten. Ook krijgen zij de nodige gedragscodes mee. Ook krijgen zij speciale instructies van de COVID- 19 situatie.

 

Update 20 april
De trainingen van het stembureaupersoneel die niet door konden gaan door de maatregelen in verband met COVID-19, zullen op maandag 20 april worden hervat. Dit meldde directeur van Binnenlandse Zaken (BIZA), Putridewi Amatsoemarto, zaterdag tijdens een meeting met alle districtscommissarissen.

De trainingen aan stembureaupersoneel begonnen op 14 februari en werden op 13 maart opgeschort. BiZa heeft een digitaal programma ontwikkeld waardoor het overig stembureaupersoneel toch nog klaargestoomd kan worden voor het werk.

Update 18 april
Het hoofdstembureau in Paramaribo heeft de ingeleverde kandidatenlijsten gescreend en komt tot de conclusie dat 4 partijen (HVB, NDP, De Nieuwe Leeuw en DOE) van de 17 die meedoen in Paramaribo een correcte lijst hebben. Sommige kandidaten kwamen voor op lijsten van twee politieke partijen, een kandidaat was nog geen 21 jaar oud op de dag van kandidaatstelling en de stukken van sommige kandidaten waren niet volledig. Deze werden van de lijst geschrapt van kandidaten voor de ressortraad- en districtsraad en De Nationale Assemblee.
De partijen kunnen tot en met 20 april in beroep gaan bij de president. Na deze procedure kunnen de stembiljetten gedrukt worden. Op 29 april vindt de loting plaats. De loting bepaalt de plek van de partijen op het stembiljet. In elk district wordt apart geloot.

Update 17 april
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de oproepingskaarten die aan de achterkant zijn gedrukt onder politiebegeleiding opgehaald en overgebracht naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). De voorzijde wordt nu bedrukt onder toezicht van het Korps Politie Suriname (KPS). Gecontroleerd wordt of alle persoonsgegevens van de kiezer (naam, adres, stembureaunummer) correct vermeldt worden. Het Onafhankelijk Kiesbureau kan, indien zij wensen, aanwezig zijn bij het bedrukken van de kaarten voor de 385.000 kiesgerechtigden. Tip: Bekijk de voorlichtingsvideo’s van de overheid, om je goed voor te bereiden voor 25 mei.

De Ware Tijd meldt dat mensen die hun e-ID moesten afhalen bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) voor een gesloten deur kwamen te staan. Het CBB is gestopt met de afgifte vanwege het coronavirus. Vanwege de covid-19 lockdown zouden de identiteitskaarten pas in mei kunnen worden afgehaald. Burgers vragen zich af of dat op tijd is voor de verkiezingen van 25 mei. Volgens het ministerie liggen er twintigduizend kaarten klaar om te worden uitgereikt, volgende week hoopt men de uitgifte te hervatten. Indien de uitgifte niet geheel op tijd kan worden afgerond, kunnen burgers zich op de verkiezingsdag legitimeren met rijbewijs of paspoort.

Update 15 april
21Su is in kort geding niet ontvankelijk verklaard, aldus De Ware Tijd. “Kantonrechter Sandra Bradley heeft 21 Plus voor Suriname (21Su) niet ontvankelijk verklaard in het kort geding dat de partij aanhangig had gemaakt tegen de Staat Suriname. De rechter stelt in haar vonnis dat de partij “voorbarig en onjuist” is geweest. Nog vóórdat de president een beslissing had genomen over het bezwaarschrift dat de partij bij hem had ingediend – nadat zij van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) te horen kreeg dat ze niet mag meedoen aan de verkiezingen – is zij naar de groene tafel gestapt. De zaak is daarom niet inhoudelijk behandeld.” 21Su geeft niet op en gaat in hoger beroep, om deelname aan de verkiezingen alsnog te bewerkstelligen. Wordt vervolgd dus.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er onduidelijkheid is ontstaan over het drukken van oproepingskaarten: Er worden ruim 422.000 kaarten gedrukt, dat is ruim 15% van het aantal kiesgerechtigden. Het ministerie meldt dat die marge nodig is om eventuele misdrukken te kunnen vervangen of om kiesgerechtigden een duplicaat te overhandigen die hun oproepingskaart zijn kwijtgeraakt. De oproepingskaarten worden onder toezicht van het Onafhankelijk Kiesbureau en de politie gedrukt.

Update 13 april
Dagblad Suriname heeft uitgezocht dat 14 DNA-leden niet meer terug keren na de verkiezingen, op basis van de kandidatenlijsten die de politieke partijen bij de hoofdstembureaus in de districten hebben ingeleverd. Het gaat hierbij om: Rachied Doekhie (NDP/ 2602 stemmen), Guilliano Snip (NDP/ 1502), Roche Hopkinson (NDP/ 283), Jenny Warsodikromo (NDP/ 803), Wendell Asadang (NDP/ 400), Keshopersad Gangaram Panday (NDP/ 136), Ruchsana Ilahibaks (NDP/ 89), Erwin Linga (NDP/ 1652), Yvonne Maabo (NDP/) en Grace Watamaleo (NDP/ 1991), Djoties Jaggernath (VHP/ 2613), Diepakkoemar Chitan (PL/HvB/ 941), Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (Palu/31) en Rudolf Zeeman (BEP/1268).

9 april
De overheid is druk doende de verkiezingen voor te bereiden, op www.verkiezingen.sr kunt u daarover alles lezen. Zo is men recent begonnen met het drukken van de oproepingskaarten en worden verschillende trainingen gegeven aan de ambtenaren die de verkiezingen mogelijk gaan maken.

Tussen 16 maart t/m 21 maart 2020 hebben de politieke partijen die mee willen doen aan de verkiezingen zich gemeld bij het Centraal Hoofdstembureau met medeneming van de benodigde papieren. De partijen die zich hebben aangemeld zijn: 21Su, A20, ABOP, BEP, DA’91, De Nieuwe Wind, DOE, HVB, NDP, NPS, OptSu, PALU, PL, PRO, SDU, SPA, Stem Op Jezelf, STREi!, VHP en VVD . Vier partijen mochten in eerste instantie niet meedoen, omdat zij niet aan de eisen zouden voldoen: STREi!, Stem op jezelf, 21SU en De Nieuwe Wind. Uiteindelijk mocht STREi! en De Nieuwe Wind toch meedoen na de bezwaarprocedure. Stem op jezelf en 21SU weigerden de waarborgsom van SRD 96.250 te betalen. OptSu trok zich later zelf terug uit de verkiezingsstrijd.

Vandaag 9 april hebben de partijen hun kandidatenlijsten ter verkiezing DNA, DR en RR-leden ingeleverd bij de Hoofdstembureaus van de districten. De komende tijd 30 april volgen nog een aantal procedures om tot de definitieve lijsten te komen.