Blog

Plantage Peperpot en Mariënburg

Wie meer van de geschiedenis van Suriname wil weten, kan district Commewijne een bezoek brengen. Het verleden van Suriname als plantage-economie is daar nog tastbaar. Vanuit Paramaribo kun je eenvoudig met de auto over de “Bosjebrug” en je bent in Commewijne. Verschillende plaatsen zijn daar te bezoeken zoals Fort Nieuw-Amsterdam. Als je rondrijdt in Commewijne, kom je verschillende plantages tegen. De meeste touroperators bieden ook plantagetours aan, zeker de moeite waard. Vandaag belichten we twee plantages: Plantage Peperpot en Mariënburg.

Plantage Peperpot

Peperpot is één van de oudste plantages van Suriname. Vandaag de dag een plek die geschiedenis uitademt en waar de natuur van dichtbij de bewonderen is. Gesticht eind 1600 en pas gestopt met produceren in 1998. Een uitzondering, want de meeste plantages waren al meer dan 100 jaar gestopt met hun activiteiten. Vandaag de dag is er een natuurpark en een resort. Meer informatie, foto’s en videos zijn te vinden op onze pagina van Plantage Peperpot.

 

Mariënburg

Mariënburg is een voormalige suikerplantage en suikerfabriek in Commewijne. Mariënburg werd in 1745 door Marie de la Jaille als suikerplantage gesticht, later werd het terrein de plek waar een grote suikerfabriek werd gebouwd. Deze was tot 1986 in bedrijf en heeft een heftige geschiedenis. Een slecht voorbeeld van hoe een bedrijf omging met de contractarbeiders. Het terrein is te bezoeken, een gids kan je rondleiden en vertellen over de bewogen geschiedenis van Mariënburg. Meer informatie, foto’s en videos zijn te vinden op onze pagina van Mariënburg.

 

Literatuur

We willen jullie ook nog even melden dat Suriname View sindskort beschikt over een Literatuur afdeling. We hebben onze zustersite SurinaamseLiteratuur geïntegreerd in Suriname View. De afdeling biedt een overzicht aan van de Surinaamse literatuur, verschenen in boekvorm. Je vindt hier auteurs van Surinaamse origine en hun literaire oeuvre. Tevens kun je hier schrijvers van andere afkomst vinden die boeken hebben geschreven met Suriname als onderwerp. Klik hier voor het overzicht van de Surinaamse Literatuur!