Openlucht museum: de Anansiboom


Anansiboom
Anansiboom

Zaterdag 14 mei start het project: de Anansiboom, een initiatief van verhalenmaker Wijnand Stomp en documentairemaker Jean Hellwig. Zij hebben twintig storytellers opgeleid die het publiek trakteren op een mix van verhalen en gefilmde portretten. In de vaste opstelling onder de Anansiboom van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komt het publiek op indringende wijze in contact met de geschiedenis van de slavernij.

“Anansi is een vrolijk en positief overblijfsel uit de donkere geschiedenis van het slavernijverleden. Het doorvertellen van deze verhalen past in ons motto dat je gisteren moet meenemen naar vandaag om morgen verder te gaan.” aldus Stomp. De Anansiboom is een warme en intieme vertelplek waar het publiek kan genieten van korte documentaires en storytelling. In het kader van hun project De Kracht van het Verhaal reisden Stomp en Hellwig naar Afrika, de Caraïben en door heel Nederland. Zij maakten documentaire portretten over mensen die vertellen over hun link met het slavernijverleden. De ontmoetingen vormden de inspiratie voor de nieuwe Anansi verhalen van de Anansiboom.

Het is een feestelijk moment voor de Afro-Caraïbische vertelcultuur. “De verhalen krijgen vanaf deze dag onder de Anansiboom een vaste plek in Arnhem. Ons museum vertelt het verhaal van Nederland en daar hoort Anansi bij. Wij brengen de slavernijgeschiedenis dichterbij dan ooit,” aldus Willem Bijleveld, directeur Nederlands Openluchtmuseum.

De Anansiboom wordt mogelijk gemaakt door stichting DOEN, VSBfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Kalebas Produkties, Anansi Masters, De Kracht van het Verhaal en Nederlands Openluchtmuseum.
Plaats uw reactie

avatar
1000
  Subscribe  
Meldingen: