Surinaamse verkiezingen 25 mei 2015


Officiële logo verkiezingen Suriname
Officiële logo verkiezingen Suriname

Nog een paar dagen en dan wordt duidelijk wie in Suriname de verkiezingen heeft gewonnen. Alle politieke partijen zijn druk met campagne voeren en de overheid bereidt de verkiezingen voor. De peilingen voorspellen een overwinning voor de NDP van president Desi Bouterse of komt er nog een verrassing aanstaande maandag ?

 

 

Hoe moet ik correct stemmen?

Verloop van de verkiezingen
De stembureaus bereiden zich voor op de drukte, zodat alles soepel kan verlopen. De stembussen zijn maandag 25 mei tot 19.00 uur geopend. Daarna begint men met het tellen van de uitgebrachte stemmen. De voorlopige uitslag zal rond 22 uur bekend worden gemaakt en de officiële uitslag volgt dan rond 3 uur in de nacht. De overheid heeft de laatste tijd de burgers zoveel mogelijk voorbereid op de verkiezingen, middels TV-spotjes, www.verkiezingen.sr en bijvoorbeeld middels illustraties. Zojuist genoemde website staat overigens boordevol informatie over onder andere de kandidaten, de stembureaus en de laatste berichtgeving van de overheid. Met name de verkiezingsupdate video’s zijn de moeite waard.

Stand van zaken
De media staan natuurlijk al maanden bol van alle verkiezingsretoriek die de partijen verspreiden. Het nodige zwartmaken van de andere partijen is daarbij eerder regel dan uitzondering. Tevens valt het op dat nog vlak voor de verkiezingen kandidaten overstappen van de ene naar de andere politieke partij. Maar welke partij gaat winnen? Volgens de IDOS peiling in februari dit jaar zou de NDP gaan winnen. In april kwam Nikos-Apintie met een vergelijkbare voorspelling. Recent kwam de Sesos echter met juist de omgekeerde voorspelling dat V7 zou gaan winnen. De peilingen hebben wel als overeenkomst dat er veel zwevende kiezers zijn. De vraag is hoe betrouwbaar zijn de peilingen? Laten we het er maar op houden dat maandag 25 mei de echte peiling is: na het tellen van de stemmen. Het woord is aan de kiezers! Bent u stemgerechtigd? Ga maandag dan zeker stemmen!

Verkiezingen update 22
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=z-TJlTdHz3Y”]

Alvast online proefstemmen ? Radio10: Laat uw stem horen !
1
Plaats uw reactie

avatar
1000
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
rosita Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemde
Meldingen:
rosita
Gast
rosita

ik stem voor vhp dit heb ik altijd gedaan ndp moet op rotten