Uitslag verkiezingen Suriname


De voorlopige uitslagen zijn bekend, over twee weken worden de definitieve uitslagen bekend gemaakt door het Centraal Hoofdstembureau. Daarna zal het Onafhankelijk Kiesbureau de uitslag al dan niet bindend verklaren.

Laatste update: 10 juni 08:12

De NDP heeft 26 parlementszetels behaald. Tegenstander V7 krijgt 18 zetels volgens de voorlopige uitslagen. De Alternatieve Combinatie, de combinatie van Ronnie Brunswijk, krijgt 5 DNA-zetels. PALU en DOE behalen 1 zetel.

De NDP heeft daarmee een nipte meerderheid in de Nationale Assemblée. In de DNA zijn 34 stemmen nodig voor het kiezen van de president. Vermoedelijk zal in de Verenigde Volksvergadering moeten worden bepaald wie de nieuwe president zal worden, aangezien daar maar 50% van de stemmen benodigd is. Je kan dus zeggen dat het vrijwel zeker is dat president Desi Bouterse een tweede ambtstermijn zal krijgen. De NDP bedenkt op het moment welke samenwerking er eventueel wordt aangegaan met andere partijen.

Voorlopige uitslagen

Het aantal stemmen staat vermeld per politieke combinatie en per district. Tussen haakjes staat het aantal zetels (voorlopige stand).

 BrokopondoCommewijneCoronieMarowijneNickerie
AC1311 (1)2561 (0)1095189 (2)592
ANC1180000
APS000590
DOE046300102
DRS00000
MF243400297
NDP2540 (2)7465 (2)759 (1)3262 (1)7514 (2)
NOP240000
PALU00445 (1)00
PING1364000
V77406392 (2)341 (0)91710917 (3)
 ParaParamariboSaramaccaSipaliwiniWanicaTotaal Landelijk
(Stemmen/Zetels)
AC11399207 (1)3742354 (1)4103
ANC293880322216
APS3973300570
DOE2747771 (1)23602228
DRS050000159
MF353257869249
NDP7787 (3)55896 (9)4203 (1)5020 (2)22226 (3)
NOP76112052139
PALU09931430146
PING261300076
V7205437830 (6)4542 (2)2009 (1)29680 (4)

Relevante pagina’s:

Details Surinaamse verkiezingen
Overheid en Politiek: overzicht politieke partijen

Wat vindt u van de verkiezingsuitslag? Op welke partij heeft u gestemd? Laat een reactie hieronder achter!

 
33
Plaats uw reactie

avatar
1000
26 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
28 Comment authors
FredfjeOpo GronKaikusidoeldirNARCO-KILLER sr. Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemde
Meldingen:
Kaikusi
Gast
Kaikusi

Suriname’moet’proberen’af’te’komen’van’dit’koloniale’verkiezings’model’.je’bent’al’40’jaar’onafhankelijk’dus’ontwikkel’je’eigen’ding’nu’.

Opo Gron
Gast
Opo Gron

Kan niet…..we gaan liever op bedelpad dan zelfontwikkelen..want Surinaamse hout werkt niet????.

doeldir
Gast
doeldir

jullie willen chan wel rot op met chan.die grootste boef enz…. hij.. hij hij is etnisch bezig,hij kijk naar zijn eigen volk.dus waar laat hij de javanen,creolen en de hindoestaanse moslims??? wat wij zijn geen mensen als hem??? boi voor mij hoef chan nooit meer te komen.., sinds bouta set sranan, nu wil v7 het ook doen. chan had zijn beurt al gehad 15 jaren lang alleen maar shit. en nu wil hij veranderingen.chan kan niet eens naar het binnen land gaan, au dede……

NARCO-KILLER sr.
Gast
NARCO-KILLER sr.

Gefeliciteerd domme ‘oerwoudbewoners’ felicitaties aan de omgekochte domkoppen , ga verder leven op de pof en laat de schuldenberg straks aan je kinderen over, wat een laaggeletterden
nogmaals felicitaties aan de medeplichtigen aan de droom van de in eigen huis gekluisterde
drugscrimineel als president straks!
VEEL BELOVEN EN VEEL VERSTREKKEN DOOR EEN DRUGSBARON DOET HET DOMME VOLK VAN SURINAME IN VREUGDE LEVEN.
CORRUPT-CORRUPTER-CORRUPST (BOUTA & TRWANTEN)
Zijn dagen zijn geteld door natuurlijke eliminatie!

rosita
Gast
rosita

chan santoki je gaat winnen en je hebt gewonnen naam van allah god wij zijn met jou met hard en kracht om na siva hari ohm ik vind leuk dat als u praat dat u al tijd zegt met hard en kracht moeten we ? en wij samen werken, er zijn domme mensen die niet weten wat jij allemaal gedaan hebt bijv, mensen helpen ,met voor goede doelen je moet toch herkennen als politie van suriname wat hij gedaan heeft en tot nu toe santokie heeft meer gedaan dan bouta ,bouta moet op rotten NDP

Energie
Gast
Energie

Bouterse moet nu na zo’n formidabele verkiezingswinst de president van Suriname worden en dan in zijn regeerperiode heel veel gelden blijven lenen van buitenland om het luilekkerlandje als Suriname draaiende te houden en als wij Surinamers straks het schuldbedrag niet kunnen terugbetalen dan maar ons mooie Suriname afdanken.Maar welk land lust Suriname dan door zijn enorme luchtvervuiling wegens het enorme autogebruik,vervuiling (vergiftiging)van de wateren door gouddelverij en blijkbaar geen enkel relevante broninkomsten verder meer heeft.Ik ben bang dat ons mooie Suriname dan straks als vuilnisbelt door de machtige landen van de wereld gebruikt zal worden,,,,,Scheld a..u..b Nederland niet meer uit….en… Lees meer »

Shirley
Gast
Shirley

Ik zeg God dank dat Hij de verkiezingen van 25 mei 2015 heeft geleidt. Het is een eerlijke en vredige verkiezing geworden. Ik heb geleerd dat het God en God alleen is die Presidenten aanstelt en weghaalt. Verder heb ik geleerd dat wij moeten bidden voor alle hoge geplaatsten zodat het ons kan goed gaan. Mijn advies laat ons biddend door het leven. Geef God de plaats in je leven die Hij verdient, dan zult u merken dat schelden en bitterheid niets uitmaakt. Omdat God die perfect is alles zal leiden naar perfectie, als wij tot Hem blijven roepen. Welke… Lees meer »

Natachia
Gast
Natachia

Het houdt maar niet op he. Het heen en weer beledigen en beschuldigen. Een ieder heeft recht op zijn opinie en politieke oriëntatie. We moeten elkaar gewoon respecteren en ondanks verschillen bouwen aan ons geliefd Suriname. Niemand kan ontkennen dat Suriname veel vooruitgang heeft meegemaakt. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt. Geef me 1 politieke partij die perfect is. Gaat het nu erom wie wat deed? Gaat het om ‘mek neng’? Of gaat het om het land en het geliefd volk dat in dit land woont. We kunnen terug gaan tot de ontdekking van Amerika of gaan tot wat de ‘toekomst… Lees meer »

taus
Gast
taus

suriname gefeliciteerd

trickortreat
Gast
trickortreat

Moordernaar?
Wie vermoorde de eerste bewoners, de slaven en de contractarbeiders?
Te lang geleden? Gaan we naar iets recenter.
Wie financieerden de binnenlandse oorlog?
Wat is het verschil tussen gedood worden in december 1982 en gedood worden tijdens de binnenlandse oorlog tussen 1986 en 1992? Wie zijn moordernaars? Leg me eens uit aub ….Iemand?

peggy van axeldongen
Gast
peggy van axeldongen

v.a ik stem is ht altijd op de NDP mijn hele fam.ook touwens ik leg ze altijd al uit dat djompo tek taki zeer negatief zal werken en dus blijven we altijd boutist wt dt betreft .mijn advies aan de president is dat hij op de eerste plaats god moet bedanken omdat ik god persoonlijk god hbt gevraagdt hem bijtestaan en zowaar ik ht weet god gaat zijn kinderen nooit en te nimmer beschaamd laten uitkomen hij alleen knt ons hart ons gebreken ,ons vallen en opstaan dus hij is ook de genen die wij altijd op de eerste plaats… Lees meer »

Ray
Gast
Ray

Beste reactie lezers,

Het houd maar niet op om elkaar te beledigen.
Ongeacht partij…heb respect voor je zelf en je mede mens.
Behandel anderen zoals je zelf wilt behandelt worden.
Verander de wereld, begin bij je zelf luid de gezegde.

Vriendelijke groeten.

Anita
Gast
Anita

Ik heb voor de NDP gestemd. Ben een NDPer maar mijn buren en vrienden die van een andere politieke partij zijn die blijven mijn buren of vrienden. Waar ik niet tegen kan is dat uitschelden en niet tegen je verlies kunnen. Om naar de VVV te gaan is geen probleem maar volgens Somo kan hij daar nog me dreigen. Wat voor voordeel heeft Suriname aan zulke figuren?? Ook al zou een President ( wat niet gaat gebeuren) van V7 komen ze gaan NOOIT kunnen vergaderen in DNA. V7 heeft verloren, geef het toe en we gaan door. Maar voor sommige… Lees meer »

Naween
Gast
Naween

Beste mensen,
het volk heeft gesproken. Men heeft een duidelijk signaal gegeven wie men het land graag ziet leiden. Men heeft vertrouwen in DD Bouterse. Hij heeft in de afgelopen periode bewezen dat hij wil werken voor land en volk. Hij heeft daadkracht. Ik denk dat een ieder dat dient te respecteren. Het is een democratisch land met heel veel blije gezichten, een goed onderwijs systeem, goede zieke zorg stelsel, een redelijk leefbare oudedagsvoorziening. NDP gefeliciteerd.

Mahboeb
Gast
Mahboeb

Wij respecteren de overwinning van de NDP. Ik ben er niet mee eens dat hij voor land en volk heeft gewerkt. Hij heeft zijn stemmen gehaald bij de arme bevolking. Tv’s met parabool in de dorpen in het binnenland; pakketten in ruil voor lidmaatschaps kaart; grondbeschikkingen; drinkwater waarvoor je keihaard moet betalen voor de aansluitkosten en ga zo maar door. Wie denkt aan de aannemers die hun arbeiders naar huis hebben gestuurd. What about de vele bouwprojecten die stop zijn gezet. Ga naar Boskamp, rij naar naar Saramacca de nieuwe CBB kantoor, de nieuwe CBB gebouw van Nieuwweergevondenweg, Het gebouw… Lees meer »

Fredfje
Gast
Fredfje

Wat denk je dat de vele Frontregeringen in de afgelopen jaren gedaan?.Juist ja: hele Lappen grond uitgedeeld aan partijgenoten. Hoe komen sommigen in dit land aan zoveel grond?.

Ik zie het uitschelden op de NDP als jaloezie. Tijden veranderen. Machthebbers komen en gaan. Karma?!!@

Joan
Gast
Joan

==Ik ben het volkomend eens met Lalbahadoer dat het volk meer voor kwantiteit, dan kwaliteit gekozen heeft. Sommige Surinamers houden zich zelf voor de gek om te zeggen dat zij naar het woord GOD luisteren. Ze stemmen allen toch voor een moordenaar. Bouterse heeft nooit vertelt wat hij met dat geld en goud heeft gedaan die hij bij DSB heeft weggehaald. Deze verkiezingen zijn niet eerlijk en transparant verlopen. 60.000 oproepingskaarten die niet verdeeld zijn, Miranda die alleen achter blijft met stemkaarten?, mensen die met anderen in een stemhokje gaan????? Chavez zijn model heeft echt gewerkt. Geef het volk wat… Lees meer »

Huibert Landheer
Gast
Huibert Landheer

Het is wel grappig om te zien hoe in Nederland en West Europa de demokratie vastgelopen is.Het electoraat tendeert er naar rechts populistische stromingen en eigenlijk kan je in Nederland niet meer spreken van een demokratiese regering op dit moment.En in Suriname is nu duidelijke demokratiese meerderheid voor constructieve krachten die verandering willen.Je ziet dat natuurlijk al wel langer in meer zuid amerikaanse landen.Voorlopig is dat natuurlijk nog niet voldoende voor een zelfstandige nieuwe koers in de wereld,maar het is te hopen dat de bevolking in Suriname en Zuid Amerika zo gezamenlijk verder gaat en zich niet laat manipuleren door… Lees meer »