Blog

Cynthia Mc Leod Zenobia – Slavin op het paleis

Update 22-04-2020

Zenobia” is het nieuwste boek van de 79-jarige Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod. Iedereen kent haar natuurlijk van haar beroemde debuut: “Hoe duur was de suiker“. Daarnaast heeft ze nog veel meer historische romans geschreven zoals: “Ma Rochelle passée, welkom El Dorado” en “Commewijne: Tweemaal marienburg“.

In de eerste helft van de achttiende eeuw heerste er grote bestuurlijke wanorde in de kolonie Suriname met als hoogtepunt de tijd van gouverneur Mauricius, die letterlijk werd weggepest door een groep rijke planters, die hij de ‘Cabale’ noemde en die volgens hem werden aangevoerd door de weduwe Audra. Uiteraard wisten tot slaaf gemaakten hiervan niets en het interesseerde ze ook niet, want zij hadden het veel te druk met overleven en/of zich verzetten tegen uitbuiting, mishandeling en overheersing van de overwegend blanke meesters. Toch was er een slavin die ongewild getuige was van deze wunyu wunyu (lawaai, ophef). Dat was Zenobia, die als meisje van Berg en Dal naar Paramaribo werd meegenomen door misi Graman, de latere weduwe Audra, die trouwde met drie gouverneurs en twee dominees. Via Zenobia krijgen we inzicht in het leven van de notabelen wier dagen gevuld waren met feesten en partijen, ruzies, onenigheden, gekibbel en beuzelarijen, terwijl tot slaaf gemaakten moesten zwoegen om dit mogelijk te maken. ‘Als ik het bedacht had, zou men vast zeggen dat ik een morbide fantasie heb, maar ik vond dit allemaal tijdens mijn jarenlange onderzoek,’ vertelt auteur Cynthia Mc Leod.

Cynthia Mc Leod heeft met “Zenobia” haar zesde historische roman afgeleverd, na wederom lang onderzoek in de beschikbare archieven.

Wie “Zenobia” wilt bestellen, die kan dat doen via internet via deze link.