Project Wan Nyun Okasi: Hulp voor jongeren


Wan Nyun Okasi
Wan Nyun Okasi, een nieuwe kans voor jongeren in een moeilijke situatie.

Meer dan tweehonderd kinderen worden jaarlijks aangemeld bij de afdeling Jeugdzorg van het ministerie van Sociale Zaken (Sozavo) voor professionele begeleiding. Dit zijn jongeren met gedrags- of aanpassingsproblemen, delinquent verleden of instabiele thuissituatie. Daarnaast is een groep volledig op zichzelf aangewezen en niet zichtbaar bij de bureaus voor opvang. Deze groep zwerft in de stad en verblijft informeel bij vrienden, familie of op straat. De meeste kinderen zijn afkomstig uit sociaal zwakke gezinnen. In project  Wan Nyun Okasi richt men zich op de ontwikkeling van een integraal kader van ondersteuningsdiensten voor deze gemarginaliseerde jeugd in de leeftijdsgroep 16 t/m 21 jaar, gekoppeld aan de private sector om de toegang tot zowel de officiële als onofficiële dienstverleners te bevorderen. Trainingen gericht op empowerment en inzet vrijwilligers vormen daarbij een belangrijke schakel. De locatie van de partner Engedi (in Suriname beter bekend als locatie Ruben Boys Ranch) vormt daarbij een unieke schakel.

Wan Nyun OkasiPer jaar worden 15 à 20 jongeren toegeleid naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Ze gaan weer naar school of werk/dagbesteding, kunnen voor zichzelf zorgen en hebben een eigen woonplek. De geselecteerden worden gedurende een jaar opgevangen in het opvangcentrum van Engedi. Van daaruit zullen ze een basic life skills training van 5 weken ondergaan (25 aug – 29 sept. 2015), verzorgd door het Kari Yu programma. Vanaf 5 oktober gaan ze 5 dagen per week naar SAO alwaar ze een vakopleiding naar keus (10 maanden) zullen volgen. Tijdens hun verblijf in het tehuis worden ze begeleid door twee coaches (externe deskundigen) en twee groepsbegeleiders (die intern zullen wonen), op basis van een begeleidingsprogramma waarin ook sport, recreatie, tuinbouw en kleinveeteelt e.d. zijn opgenomen. Tijdens de vakopleiding worden zij in stagebedrijven geplaatst om de garantie voor het hebben van een baan aan het einde van de verblijfperiode te Engedi te vergroten.

Voor meer informatie kan je de Facebook pagina bezoeken of contact opnemen met de project coordinator via telefoonnummer: 8510662 of 8160552.
Plaats uw reactie

avatar
1000
  Subscribe  
Meldingen: