Mala Kishoendajal


Mala Kishoendajal (Paramaribo, 1959) is een Surinaams-Nederlandse schrijfster.

Op achtjarige leeftijd kwam zij naar Nederland. Zij begaf zich al vroeg op het journalistieke vlak, aanvankelijk bij een specialistisch vakblad. Later vond ze emplooi bij de Haagse Stadskrant als “Haagse ambtenaar”.

Mala Kishoendajal schreef twee scenario’s voor theaterproducties: in “Geen weg terug” schreef ze over de immigratie van Brits-Indiërs naar Suriname en van Surinamers naar Nederland; in “Sita de vrouw” plaatste ze de traditionele Hindoestaanse vrouw naast de moderne westerse Hindostaan.

In 2001 verscheen haar eerste roman “Dame Blanche”, een raamvertelling waarin het lief en leed van vier generaties Haagse Hindoestanen in beeld kwam. Dat jaar bracht zij de misleiding van GroenLinks fractielid Tara Oedayrajsingh Varma aan het licht, waarover zij in 2002 de controversiële roman “Het boegbeeld” publiceerde. Het boek geeft een indringend beeld van een toonaangevende Surinaamse vrouw die van haar voetstuk valt, al is er ook wel opgemerkt dat zij met dit boek juist hulde bracht aan de Hindoestaanse vrouwen in Nederland van het eerste uur.
(Gebaseerd op Wikipedia)

Dame Blanche (2001)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Het boegbeeld (2002)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen