Tessa Leuwsha

Theresa Evelyne (Tessa) Leuwsha (Amsterdam, 1 november 1967) is een Surinaams-Nederlandse schrijfster.

Tessa Leuwsha werd in Amsterdam geboren uit een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Na het gymnasium volgde zij een opleiding toeristisch management en studeerde Engels. Leuwsha werkte een aantal jaren in de reiswereld en bezocht vele landen. In 1997 verscheen de eerste editie van haar “Reishandboek Suriname”, die tegenwoordig in herziene uitgaven verschijnt onder de titel “Wereldwijzer Suriname”. In 1996 vestigde zij zich als freelance journalist in Suriname, schreef artikelen, columns en boekrecensies voor diverse media, en ondersteunde haar huidige partner bij het oprichten van een toeristisch bedrijf, Wild Coast Expeditions (tegenwoordig bekend als Access Travel Suriname).

Tessa Leuwsha werkt naast haar schrijverschap bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo, waar zij geruime tijd begeleiding bood aan gedetineerden. Tevens is zij voorzitter van de Surinaamse stichting Lezen en Schrijven ter bevordering van literatuurbeleving onder jongeren. Met het project “Schrijftheater”, een samenwerking met de stichting Boekids worden schrijfworkshops aangeboden aan jongeren.

Haar eerste gepubliceerde verhaal “Voor William” werd bekroond met de aanmoedigingsprijs van de Kwakoe Literatuurprijs.

In 2005 debuteerde Leuwsha met de roman “De Parbo-blues”, waarin een dochter naar Suriname reist om er de jeugd van haar eigenzinnige vader in te kleuren. Het boek werd goed door de pers ontvangen.

Het verhaal “Nieuwe huid” verscheen in de bundel “Waarover we niet moeten praten” (2007), “Bantaskine” verscheen in “Kill your darlings” (2008), “High five, zand erover” in “Voor mij ben je hier” (2010) en “Schijnvrouw” op de blogspot Caraïbisch Uitzicht (2016).

In 2009 verscheen de roman “Solo, een liefde”, over het streven van twee jonge Surinamers om hun doelen te verwezenlijken, tegen hun moedeloze familieachtergrond in. Het boek speelt zich grotendeels af in het Surinaamse district Coronie.

In 2015 verscheen het non-fictieboek “Fansi’s stilte”, een gereconstrueerde familiegeschiedenis rond de centrale persoon van oma Fansi. Het boek is genomineerd voor de Inktaapprijs literatuurprijs 2017.

Plantage Wildrust verscheen in 2020. De roman gaat over een jong echtpaar dat Zeeland ontvlucht en in Suriname een nieuw leven op wil bouwen op een plantage. Leuwsha schetst de onderlinge verhoudingen op een koffieplantage rond het begin van de twintigste eeuw. Daarbij komt ook de positie van de Indiase contractarbeiders, die na de afschaffing van de slavernij geronseld werden voor het werk op de plantages, aan de orde.

Website Auteur

De Parbo-blues (2005)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Solo, een liefde (2009)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Fansi’s stilte (2015)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Plantage Wildlust (2020)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen